Dinamikus egyensúly és produktivitás

LIFEandCODE

LIFEandCODE

Választás - van, aki gondol a jövőjére, és van, aki még mindig nem!

Egészség, munka, pénz, biztonság, nyugdíj = jövő!

2014. augusztus 15. - Bíró Andrea

Hol is kezdjem? Mert ugye ez elég összetett, a jövővel kapcsolatban sok mindenen lehet gondolkozni, tervezgetni és elvileg bármikor.

Apropó tervezgetés... Mennyi pénz kell? Kell-e egyáltalán tervezni? Miért ne bíznánk magunkat a véletlenre... eddig is volt valahogy, majd később is lesz, nem? ...miből lesz pénz? Munkából, hacsak nem nyerünk a lottón vagy nem örököltünk egy halom pénzt a nem létező amerikai nagybácsinktól. Mivel ennek esélye elenyésző maradjunk a munkából származó jövedelemnél, és igen, a MUNKA és a PÉNZ viszonya szorosan összefügg.

...és a tervezgetést jó lenne minél fiatalabb korban elkezdeni. Három nagyon komoly terület van, ami egész életen át befolyásol. Egészség, pénz, munka, persze ezek sorrendje változik időszakosan, de mindig kell vele foglalkozni, vagyis kellene. 
Nem tudom melyik tizedben vagy, de azt tudom, hogy mindig lehet tenni, tény, hogy megelőzni vagy korábban elkezdeni mindig könnyebb. 
Tizenévesen alig várod, hogy felnőtt legyél és saját magad dönthess mindenről. 12 évesen 15, 15 évesen 18 szeretnél lenni, mert ... és itt már bizony elkezdődik az első súlyos teher, hogy mi legyél, ha nagy leszel.

EGÉSZSÉG * MUNKA * PÉNZ * BIZTONSÁG * NYUGDÍJ * EGÉSZSÉG

Egészség alapjai: Remélhetőleg sportolsz vagy legalább mozogsz időnként és nem csak a gép előtt ülsz. Ha több mint 5 órát töltesz a gépeddel, telefonoddal vagy a tableteddel, akkor jelzem baj lesz, nem most majd 30 évesen, mert fájni fog itt-ott. Annyi jópofa lehetőség van ma már, mozdulj és máris tettél magadért! Gyors tippek!

Munka: Az első igazi nagy döntés: a továbbtanulás, itthon vagy külföldön. Ezt befolyásolja a legjobban a szülők anyagi helyzete.
És itt már lehet, hogy megfogalmazódik benned, hogy ezt Te biztos jobban fogod csinálni, mert gyűjteni fogsz időben a gyerekednek a továbbtanulásra.

Tudod hogyan?  Olvasóként lehetőséged van független tájékoztatást kapni! 

20-as éveidben: 

Már arra gondolsz, hogy milyen munkád lesz és ahhoz mit kell még megtenned. Egyelőre a család, a gyerek nem nagyon jut eszedbe, mert az első a munkahely.

Egy jó állás kell. Első néhány fizudat fillérre pontosan elköltöd a hónap felénél és nem érted hogyan jönnek ki a szüleid a fizetésükből úgy, hogy még Neked is segítenek...
Megkapod az első fizetésed! Mit teszel? Van rövid, közép és hosszú távú célod? És terved, hogy miből és hogyan valósítod meg?

Ha itt elkezded a tervezett fizetésed 10-15%-a is elég, persze minél több, annál jobb célokat lehet megvalósítani később! 

Mennyire tervezel előre? Tudod, hogy fog alakulni az életed? Tudod pontosan mit, mikor szeretnél? Megrajzoltad már az élettérképedet?

Tudod mit kellene tenned? Van terved? 

30-as éveidben: 

Most már benne vagy a mókuskerékben és bizony érint a stressz is! Eddig valahogy túlélted, de egyre fáradtabb vagy, esetleg rosszul alszol, nem minden úgy sikerül, ahogy tervezted. Újratervezel és újratervezel.

Ha itt elkezded a tervezett fizetésed 20-25%-a is elég, persze minél több, annál jobb célokat lehet megvalósítani később!

Elkezdtél már gyűjtögetni a gyereked tovább tanulására és a nyugdíjadra? 
Egészséges vagy? Sok túlóra, kevés alvás, kevés mozgás, zaklatott életmód, bizonytalanság, halogatás jelentősen hat rád! Biztonság - akkor kell gondolni rá, amikor még nincs szükséged rá! 

Tudod pontosan mire van szükséged és mi a legjobb megoldás?

 40-es éveidben:

 Halogatásnak súlyos következményei lesznek!

Ha itt elkezded a tervezett fizetésed 30-35%-a is elég, persze minél több, annál jobb célokat lehet megvalósítani később!

Lassan választás előtt állsz, gyereked céljai vagy a tiéd? Lehetne mindkettő!
Hogy viseled a változásokat? Sokat stresszelsz? Jellemző, hogy fáradt vagy, fáj itt-ott? 
Gondoltál már arra, hogy az egészségedet is illene biztosítani? A kocsiddal, a házaddal is megteszed. Itt az idő, hogy felmérd magad! Te, vagy a családod nem olyan fontos? És a helyzet folytatódik, nincs megállás, lehet megint munkahelyet kell váltanod, új szakmát megtanulnod (7 évente váltani kell, hogy ne égj ki!) Változás jó, de fel kell rá készülni! Van terved? Konkrét vagy csak úgy tervezgetsz?


50-es éveidben  hogy szeretnéd?  Legyek udvarias, vagy inkább őszinte...?

Még van kb. 15 éved, hogy gondolj a nyugdíjra, de egyre nehezebb. Kevesebb idő, több megtakarítás szükséges, hogy tudd tartani a megszokott életszínvonaladat.

Ha itt elkezded a tervezett fizetésed 40-45%-a kell ÉS AZ IDŐ FOGY!

60-as éveidben: Ha eddig nem tettél semmit, nem sok esélyed van, maximum a lottó vagy a nagybácsi!
és a nyugdíjas kor! Te milyet szeretnél? Nézz körül és dönts!

Egészségesen, biztonságban, vidáman, ezt kívánom Neked!

Tudod hogyan?  

Kapcsolat

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeandcode.blog.hu/api/trackback/id/tr476605671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása