Dinamikus egyensúly és produktivitás

LIFEandCODE

LIFEandCODE

Az én apukámnak csébje van! Neked mid van?

2014. augusztus 21. - Bíró Andrea

Elképzelted már, hogy 2020-ban, éppen mit fogsz csinálni?

Szeretek beszélgetni, mindjárt meglátod miért!

Amikor munkát keresel, a legjobb tudásod szerint adod el magad, amikor beteg vagy elmész az orvoshoz (jobbpensions.jpg esetben, de sokszor hallgatsz a szomszédra is), ha elromlik az autód akkor szervizbe viszed és folytathatom még... Miért van az, hogy bizonyos esetekben szakértőhöz fordulsz pl. megkötöd a biztosítást (kötelező, casco, lakásbiztosítás, egyre gyakrabban utasbiztosítás) és a nyugdíjt még mindig valami olyan misztifikált bizalom övezi, ja és az egészségügy ugyanilyen, mert ugye jár az „ingyenes" ellátás, mindegy milyen.

  • Úgysem teszik meg, hogy nem lesz nyugdíjam, egész életemben fizettem!
  • Annyira messze van még, hogy úgysem tudjuk elképzelni mi lesz akkor, lehet, hogy meg sem érjük?
  • Addig még annyi minden történhet, még nyerhetek a lottón is:)

Ha nem vagy benne biztos, akkor nem kellene felkészülni rá?

Te is így gondolod? Ha „szerencsém” van, akkor meg sem érem a nyugdíjaskort…sőt, ezt még hangoztatod is olykor-olykor, mivel ez olyan mondásféle, de mi van, ha mégsem vagy „mázlista” és nem halsz meg 65 évesen? Ad abszurdum élsz még 10 vagy 20 évet? Tovább dolgozol? Bírod majd? Képzeld el... vagy inkább ne... és a felmérések szerint minden negyedik magyar ember teszi lottóra a jövőjét…hát ez nem egy megalapozott tipp!

Mi alapján döntünk vagy nem döntünk? Megint ez az állandó döntés dolog, talán ez okozza a legnagyobb nehézséget, mert hogyan tudunk jól dönteni? 

1. Amikor Te utána nézel és megbizonyosodsz. Alapinformáció, ez akár több óra vagy nap is lehet, mire végig böngészed. Lesz elég információd a jó döntéshez, szakértői segítség nélkül pl. hol, milyen plusz kiegészítő elemek vannak, ami fontos lehet?

2. Valamelyik ismerősöd ajánlja. Biztos arra van szükséged? Ugyanabban az élethelyzetben vagytok, ugyanolyanok a körülményeitek, ugyanarra kerestek megoldást? Pl. nyugdíj megtakarítás összehasonlítás.

3. Szakértőhöz fordulsz. Ez sem könnyű, kihez? Legyen független, ne pension-420143.jpgterméket akarjon rád sózni, hanem a Te élethelyzetedre ajánljon vagy legalább számolja ki, mire lenne szükséged és utána találja meg neked a legjobb megoldást. 

Utánanéztél? Érdeklődtél? Számoltál vagy kiszámolták neked? Halogatás kalkulátor

Mindhárom módszert használod, biztos több információd lesz az átlagnál!

Mi befolyásolja legjobban a döntéseidet? Amikor azt hiszed, hogy Te döntesz akkor tudomásul kell venned, hogy döntéseid 99%-át nem Te hozod. Neveltetésed, tapasztalataid, érzelmi állapotod, környezeti hatások, reklámok és a tudásod az adott témában..., persze ez mind Te vagy, csak nem mindegy, hogy kire hallgatsz.

Kérdés: ki az az ember, akit biztonsággal meg tudsz nevezni arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva akadályoztatva lennél magad vagy szeretteid nyugdíjkori tőkeigényének előteremtésére, Ő megteszi helyetted? Vegyél elő egy papírt, írd fel a neveket!...Hányat tudsz felírni? Biztonsággal egyet sem, ugye? Kizárólag magadat, mint egyedüli felelőst a saját sorsodat, jövődet tekintve.

Hogy lehetsz tudatos? Csak is egy módon, ha tényleg gondolsz a jövődre, nem más jövőjére, hanem a Tiedre, pension-investment-options---an-overview.jpgpontosan felméred a lehetőségeidet, igényeidet és ez alapján tervezel.  Folyamatosan változik a világ, változnak a lehetőségek és nehéz feladat, hogy pontosan milyen információ az, ami alapján végleges döntést hozhatsz. Mindenkinek többféle célja, vágya van, ehhez kell rendelni a különböző megoldásokat.

Tény: sosem lehet végleges döntést hozni, ezért időnként érdemes felülvizsgálni a régen meghozott döntéseinket, mint minden, Te is változol, így az igényeid, a lehetőségeid is!

Miért teszed meg ezt az autódnál, amikor kötelezőt vagy cascot cserélsz, hogy kevesebbet fizess? Érdemes újra számolni lakásbiztosításnál, életbiztosításnál, megtakarításnál és érdemes megismerni minden új lehetőséget.

Tudsz róla? Egy új terméket vezettek be, egy olyan nyugdíjtőke felépítésben vehetsz részt, amihez + 20% állami támogatást kapsz, jellemzői: tőkevédelem, alacsony költségek, magas bónuszok, rugalmasság, egyedi előnyök...

Sosem késő elkezdeni (hosszabb idő, kevesebb pénz, nagyobb célok vagy rövidebb idő, kisebb célok, vagy rövidebb idő, nagyobb összeg és nagyobb célok...)

Tudtad, hogy 2014. július 1-től lehetőséged van pontosan megtudni forintra, hogy mennyi pénzt hagysz az államkasszában abban az esetben, ha nem döntesz?  Minden egyes befizetéskor biztos lehetsz abban, hogy későbbi éned még megköszöni ezt majd neked. 

Kiegészítő lehetőségek: eseti számla, likviditási számla, egészségbiztosítási fedezet 25 rettegett betegség után, másodorvos szakvélemény, nemzetközi gyógyítás, kiegészítő biztosítások...

Erre gondolsz? Sajnos benne van a pakliban az is, hogy ezt a pénzt nem Te költöd majd el, hanem a szeretteid. Akkor is volt értelme...vagy beteg leszel és nem  a tervek szerint alakulnak a dolgok...akkor is felteheted a kérdést: mi a jobb? Betegnek lenni üres zsebbel kiszolgáltatottan, vagy betegnek lenni ugyan, de lehetőségekkel, zsebedben pénzzel, ahol a gyógyulásnak nem lehet pénzbeli akadálya? Hát, ha már választani kell és csak ebből a kettőből lehet, akkor nyilván az utóbbi, igaz?

 Érdemes néhány kérdést feltenni saját magadnak:

  • Tudod, hogy mit szeretnél 5, 10, 15, 20, 30 év múlva? Egy biztos: pénz kell majd hozzá, mert még senkit sem hallottam azért panaszkodni, hogy sajnos túl sok pénzt gyűjtött össze elég lett volna jóval kevesebb is.
  • Kiszámítottad már, hogy mennyi pénzre lesz szükséged, ha nyugdíjas leszel és legalább a mostani életszínvonaladat szeretnéd fenntartani? Kíváncsi vagy rá? Kiszámoljuk Neked! 
  • Mindig lesz munkád? Minden munkahely másnap reggel 8 óráig biztos, holnapig ne aggódj!
  • Mindig egészséges leszel? Tudsz mutatni garancialevelet erről? Van családi kockázati érintettséged? Felmérheted az egészségszintedet!

Szerinted hányféle lehetőség van a különböző igényekre? Több száz lehetőség az élet minden területére: felelősségbiztosítás, munkanélküli-, táppénz- vagy kockázati biztosítás...és még olyanok, amikre Te nem is gondolsz.

transfer-uk-pension-to-canada-investment-advice.jpgEzek után biztos, hogy nem időpocsékolás egy órát rászánni, megismerni a lehetőségeket:

  • ha úgy érzed, hogy na ezt nem neked találták ki, akkor mindenképpen keress meg, mert akkor szinte minden eszköz a kezedben van még arra, hogy megvalósítsd álmaidat és méltó módon tisztességben válj időskorúvá.
  • ha már tapasztaltál valamit a fenti sci-fi-nek tűnő állapotokból, vagy csak biztos akarsz lenni abban, hogy valamikor jól döntöttél-e, akkor is érdemes beszélgetnünk, mert biztosan találunk majd megoldást megváltozott élethelyzetedre.

Szeretsz beszélgetni?

A beszélgetés még nem ártott senkinek, sőt kifejezetten stresszoldó is lehet. A semmiből is lehet jó beszélgetést kezdeményezni, ígérem ebben az esetben nem a semmiről, hanem egy igazán izgalmas területről, a Te élettérképedről fogunk. 

biro.andrea&egeszsegterkep.hu, 06 70 70 33 760

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeandcode.blog.hu/api/trackback/id/tr166610647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása