Dinamikus egyensúly és produktivitás

LIFEandCODE

LIFEandCODE

Folyton, hatékonyan és produktívan - hogy bírja a folyton érő eper?

2014. augusztus 31. - Bíró Andrea

Hogy lehet, hogy van szamóca, eper és folyton érő eper. Mindegyiknek alapvetően ugyanazok a feltételek kellenek, de mégis a folyton érő képes állandó egyenletes produktumot létrehozni. Te melyik csoportba tartozol, egyszer-egyszer sokat teszel vagy állandóan képes vagy tenni?

Ideje bevallani, hogy magunkkal mindig elfogultak vagyunk. Tökéletesen csinálok mindent és mindig a másik a "hibás". Tényleg tökéletes vagy? 

Nem, én sem, Te sem és a jó hír, hogy más sem. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy mit hozol ki magadból, mit eper.jpgteszel és hogyan. 

Beszéljünk a produktivitásról, hogy tudsz folyton termővé válni! Azokat a gátakat, befolyásoló tényezőket, már részben érintettem, amelyek igenis hátráltathatnak. Miért is fontos, hogy produktívak legyünk és mit is jelent pontosan?

Az időgazdálkodás, a tervezés, a rendszerezés, a fontos és hasznos információk kiszűrése elég fontos lett felgyorsult világunkban. Kell egy belső hajtóerő, hogy akarj valamit magadtól, az élettől és igazán részese tudj lenni a világban, a környezetedben történő eseményeknek.

Produktivitás: termelékenység, teljesítőképesség, hatékonyság, teljesítmény, alkotóképesség, kreativitás, termékenység, teremtőképesség, alkotóerő 

és jön az ellentábor: de én mindennap dolgozom, megteszek mindent, amit csak lehet, tehát elvégzem a feladataimat otthon és a munkahelyen, de a nap csak 24 órából áll.

És itt látszik az idő fontossága. Amit teszünk, az mind folyamat. És mi a folyamat legfontosabb ismérve? Mindig, tehát mindig több részből áll.

Ezzel kapcsolatban mindig Henry Ford jut eszembe: A pontosság, folyamatosság és a sebesség ezen kombinációja megteremtette a világon a tömegtermelést. A gyártást a folyamat egyszerűsítése céljából részekre osztották. 

Igen, részekre kell osztanod magad, pontosabban a tevékenységeidet, a napodat, a munkáidat, az életedet. Miért fontos ez? Ezzel tudod a folyamataidat optimalizálni, állandóan tökéletesíteni és így lehetsz egyre jobb. HATÉKONYSÁG az igazi varázsszó.

Ez olyan bonyolultnak tűnik, de mi is kellhet hozzá? Mindenkinek más!

Tervezés, energia, egészség, rendszeresség, aktivitás, megelőzés, felkészültség, figyelem, nyitottság, technikák... és attól, hogy függ, hogy éppen most milyen szinten áll, milyen készségkészleted van, illetve mivel, hogyan gazdálkodsz.

Az életed nem csak a munkából áll. A hármas - "én", a család és a munka - közötti egyensúlyozás a cél. Nem lehet az egyik a másik nélkül, ha valahol túlzottan megborul az egyensúly, akkor beszélhetünk problémákról.

Mindig mindenhol teljesíteni kell, ezért is olyan fontos az idő, és annak a beosztása, mert csak így lehetünk igazán produktívak. Ez is egy állandó folyamat, hogy figyeljük, tisztában legyünk a hármas egyensúlyunkkal, rendszeresen mérjük, hogy mi tudjunk irányítani. Ha mi irányítunk, akkor van lehetőségünk megelőzni egy jövőbeli problémát, akár egy beszélgetéssel, ha mindenki tisztában van a helyzetünkkel, akkor könnyebb elviselni a nehézségeket, a hiányt, mintha nem értik mi történik. 

Nagyon különbözően éljük meg a kihívásokat, a különböző szituációkat, ezek az akadályok életünk egy-egy területén, amelyen tovább kell lendülni. De hogyan? Az érzelmi érintettség befolyásol, segítséget tud nyújtani a kívülről szemlélés, amikor láthatóvá válnak a fogaskerekek és a közéjük szoruló homokszemcsék, amitől döcögős, nyikorgós lesz az élet körforgása.

Produktivitási tanácsadás: kiindulópont meghatározásával segítő, támogató rendszer biztosítása, melyben kiemelt a rendszerezés és a hatékonyság segítése az élet három (egyén, család, munkahely) területére, kiegészítve egészségfejlesztéssel, élettér ergonómiával, aktív rekreációval, új folyamatok tervezésével, proaktivitással és időmenedzsmenttel kombinálva.

Innovatív eszköz, amely más oldaról közelít, más alapokra épít, itt nem csak egy adott életterület a lényeg, hanem a teljes egész, mert az összefüggések, az egymásból adódó következmények, gátló és befolyásoló tényezők segítik az ok-okozati tendenciák felismerését. Mindenki más és más jó neki, vagy más megoldási képlettel tud tovább lépni.

Recept lépésről-lépésre:

  • Első lépés: szükséges egy döntés, hogy így nem mehet tovább
    • az ok bármi lehet, már az is ok, hogy nem jó nekem, de lehet fáradtság, túlzott stressz, időhiány, igény a fejlődésre, váltás, konfliktus, alvási problémák, szorongás, sok túlóra, konfliktuskerülés, egyedüliség érzése, indokolatlan düh, kihasználtság érzése, energiahiány, halogatás, kiégés...
  • Második lépés: kiindulópont meghatározása - kérdőív méri azokat a pontokat (egészség-, stressz- és motivációs szint), ami megmutatja, hogy mi okozhatja a problémákat. Láthatóvá válik egy térkép – egy saját élettérkép, ahol a hármas (én, család, munkahely) egyensúlyozásához tartozó képletek kirajzolódnak –, amivel kell, lehet, érdemes foglalkozni. 
  • Harmadik lépés: értékelés
    • Hozzáállás: ami teszünk, és amit nem teszünk meg magunkért
    • Kiindulópont: az az állapot, amit az alapoknak tekintünk 
    • Kockázat: a hozzáállás és a kiindulópont alapján meghatározható faktorok
    • Változás: amilyen érzések vagy már konkrét célok megfogalmazásra kerülnek
  • Negyedik lépés: első találkozó - értékelés bemutatása, összefüggések, célok meghatározása, prioritási sorrend felállítása, dinamikus egyensúly kialakítása és elkezdődik az igazi folyamat, ami életünk végéig tart.

Sok kérdés mellett, meg kell rajzolni a saját élettérképet. Mit gondolsz magadról, a munkádról, a családodról, a boldogságról, az egészségről, milyen hatással van rád a stressz, a környezet, a tanulás, a siker...



A folyamat, ami részekből áll és amiért nap mint nap tennünk kell. Nem csak úgy tessék lássék, mert ez rólad szól. 

Mit gondolsz?

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeandcode.blog.hu/api/trackback/id/tr436652207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása